Son Dakika Haberler

Atıl kapasitenin bulunmaması ve çalışma derecesi kaçtır?

Atıl kapasitenin bulunmaması ve çalışma derecesi kaçtır?
Okunma : Yorum Yap

Atıl kapasitenin bulunmaması ve çalışma derecesi kaçtır? Bir firma veya firma grubunun en etkin ( en düşük ortalama maliyet) biçimde üretim yapması durumda üretebileceği miktar ile gerçekte ürettiği miktar arasındaki pozitif fark.

ATIL KAPASİTENİN BULUNMAMASI VE ÇALIŞMA DERECESİ

Çalışma derecesi = 1’dir. işletmenin tam kapasiteyle üretim yapması halinde çalışma derecesi 1 e eşit olacaktır. Kapasite artışıyla yatırım arasında doğrusal bir ilişki bulunduğu taktirde; E = 1 olacaktır. Yatırım artışı kapasite artışından daha küçük oranda artış gösterirse E < 1, daha fazla oranda artış gösterirse E > 1 olacaktır. E ³ 1 olması durumunda, kapasite büyüklüğünün sağlayacağı herhangi bir tasarruf söz konusu olmayıp bu durumda büyüklüğün bir faydası yoktur. E < 1 durumunda ise kapasite büyüklüğü belirli bir tasarruf ve fayda sağlamaktadır. Bu durumda kapasite avantajlarından yararlanmak için kapasite artışı yapılmalıdır.

Atıl Kapasite

Bir üretim biriminde mevcut olup kullanılmayan kapasitedir. Ayrıca üretim miktarının üretim biriminin kapasitesinin altında olması durumunda, iki miktar arasındaki fark anlamına da gelmektedir. Atıl kapasitenin oluşmasındaki başlıca nedenler arasında, hatalı piyasa araştırmaları sonucu kurulmuş yüksek kapasiteleri, konjonktürel talep yetersizliklerini, hammadde teminindeki güçlükleri sayabiliriz.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)