Son Dakika Haberler

Çin tuzunun zararları neler? Monosodyum glutama nedir?

Çin tuzunun zararları neler? Monosodyum glutama nedir?
Okunma : Yorum Yap

Bir tür gıda katkı maddesi olan Çin tuzu tat verici olarak kullanılan ve E-621 adıyla bilinen kimyasal madde. Açılımı monosodyum glutama (MSG) olan bu madde daha çok Çin lokantalarında kullanıldığı için Çin tuzu olarak anılıyor. Peki Çin tuzunun zararları neler?

Çin tuzu neden tercih ediliyor?

MSG eklenen besinlerin tadına doyum olmuyor, üstelik tatlı, ekşi, tuzlu ve acının birbirine geçtiği farklı bir tat oluşturuyor. Bu yeni tadın adı umami. Umami beşinci tat olarak biliniyor. En fazla çözülebilen, yenilebilir lezzette ve kolaylıkla kristalize olan monosodyum glutamattır bu sebeple gıdalara rahatlıkla eklenebilir. Üreticiler/satıcılar daha çok tüketim sağlanması amacıyla kullanıyor.

MSG’in (Çin Tuzu) zararları nelerdir?

Katkı maddeleri her zaman şüphe uyandıran maddelerdir. Bu yüzden Çin tuzu zararlı mı sorusu akıllara gelen ilk sorulardan biridir. Büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar sürekli ve yüksek miktarda Çin tuzu içeren besinler tükettiğinde, büyüme hormonları baskılanarak gelişimlerinde gerileme gözlenebilir.

Sinir hücrelerinde hasara sebep olabileceğinden dolayı parkinson, alzheimer, epilepsi gibi sinir sistemi hastalıklarında tedavi sürecini yavaşlattığı düşünülmektedir. Bu yüzden bu hastalığa sahip olanların tüketmesi sakıncası olabilir.

Çin tuzunun pankreastan insülin hormonu salgılanmasını arttırdığı bilinmektedir. Şeker hastalarının ve pankreas problemi yaşayanların tüketmemeleri önerilir.

Gözdeki retina tabakasına hasar verici etkisi Çin tuzu tehlikesi olarak gösterilebilir.

Astım hastalarının Çin tuzu tükettiklerinde astım krizlerinin tetiklendiği gözlenmektedir. Astım hastalarının MSG içeren besinlerden uzak tutması önerilir.

Böbrek yükünü arttırdığından dolayı böbrek hastalıklarına neden olabilir. Ayrıca toksin içeriğinden dolayı karaciğer rahatsızlıklarına sahip olanların tüketmemeleri önerilir.

Hamile ya da emziren kadınlar Çin tuzu kullandıklarında, bebeğe geçtiğinden dolayı zararlı olacağı düşünülüyor. Anne ve anne adaylarının Çin tuzu tüketmeleri sakıncalıdır.

Zararları göz ünün alındığında akla ilk gelen soru ise Çin tuzu yasak mı sorusudur. Dünyada kullanılan tüm gıda katkı maddelerinin kullanılabilmesi için Dünya Sağlık Örgütü ve Gıda ve Tarım Organizasyonundan onay alması gerekir.

Çin tuzu bu kuruluşların hepsinden gerekli izinler alınarak kullanılan bir gıda maddesidir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)