Son Dakika Haberler

Jack Ma Kimdir? Alibaba’nın Kurucusu Kimdir?

Jack Ma Kimdir? Alibaba’nın Kurucusu Kimdir?
Okunma : Yorum Yap

Jack Ma Kimdir? Alibaba’nın Kurucusu Kimdir? ülkemizde çok kullanılan ve tercih edilen e-ticaret sitelerinden biri olan Alibaba’nın kurucusu Jack Ma kimdir? İşte Jack Ma’nın hayatı…

JACK MA KİMDİR? ALİBABA’NIN KURUCUSU KİMDİR?

Hayatı

Jack Ma, 10 Eylül 1964 tarihinde dünyaya geldi. Çocukluk yıllarından beri İngilizce’ye ilgisi olduğunu belirten Ma, genç yaşlarda hem İngilizce becerilerini geliştirmek hem de turistlerle iletişim kurabilmek adına şehrindeki otellerde rehberlik yaptı. Gerçek adı Yun Ma olan Jack Ma, turistlerin tavsiyeleri ile Jack adını kullanmaya başladı. Eğitim hayatı başarısızlıklarla dolu olan Jack Ma, verdiği bir röportajda üniversite sınavını 3. denemesinde kazandığını belirtiyor.

Hangzhou Öğretmen Enstitüsü İngiliz Dili Bölümü’nden mezun olduktan sonra birçok iş başvurusunda bulunan Ma, hiçbirinden olumlu sonuç alamamış. Verdiği röportajda KFC’ye yaptığı iş başvurusunun bile olumsuz sonuçlandığını belirten Ma, bir süre sonra şehrindeki bir okulda öğretmenlik yapmaya başlamış. Ülkesindeki şirketlerde çevirmenlik yapan Ma, bir şirket adına Amerika’nın Seattle kentine gitmiş. Burada bilgisayar ve internetle tanışmış.

Ülkesine döndükten sonra, aklında internetle alakalı bir şeyler yapma düşüncesi olan Ma, ilk olarak birkaç web sitesi açarak hem gelecek tepkileri ölçtü hem de yeni yeni tanıştığı internet ortamıyla ilgili tecrübe edinmeye çalıştı. 1999 yılında ise Jack Ma, 17 arkadaşı ile birlikte dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden birisi olacak olan Alibaba’nın temellerini attı.

Dünyanın en büyük alışveriş sitelerinden biri olan Alibaba’nın adının masallardan geldiğini biliyor muydunuz? Sitenin adı hepimizin çocukluğundan çok iyi bildiği Ali Baba ve Kırk Haramiler masalından geliyor. Jack Ma siteyi kurarken internetin küresel bir şey olduğunu bu yüzden kuracakları sitenin isminin de küresel ve kolay bulunabilir olması gerektiğini düşündü.

Bir konuşmasında Alibaba isminin nereden geldiğini anlatan Ma, San Francisco’da bir restoranda yemek yerken Alibaba isminin aklına geldiğini ve o sırada masaya gelen garsona Alibaba’yı bilip bilmediğini sorduğunu belirtiyor. Garsondan evet yanıtını alan Ma, daha sonra sokağa çıkıp önüne çıkan insanlara bu isimi bilip bilmediklerini sordu. Sorduğu tüm insanların Alibaba ismini bilmesinden sonra Jack Ma, şirketin isminin bu olması gerektiğine karar veriyor. 1999 yılında 60 bin $ bütçeyle kurulan Alibaba, kurulduğu yıl 2 şirketten toplam 25 Milyon $ yatırım alıyor.

Hayatı başarısızlıklarla dolu olan Ma, Alibaba’nın ilk yıllarında da güzel günler yaşamadı. Şirket ilk 3 yıl bankalarla anlaşamadığından dolayı herhangi bir ödeme sistemi geliştiremedi. Bu yüzden de ilk 3 yıl boyunca herhangi bir kâr elde edemedi. İlerleyen zamanlarda deneyim kazanmak için Davos’a giden Jack Ma, burada ‘’Ali Pay’’ sisteminin temellerini attı. O günden sonra hızla büyümeye devam eden Alibaba’nın hisselerinin %40’ı, 2004 yılında 1 milyar dolar karşılığında Yahoo’ya satıldı. 2013 yılına gelindiğinde, Jack Ma Alibaba’daki görevini hem kendisine zaman ayırmak hem de gençlere olanak sağlamak için bıraktı. 2014 yılında ise Alibaba, New York Borsası’nda 21.8 milyar $ ile halka arz edildi.

Bugünün Alibaba’sına bakacak olursak, şirketin 2020 yılında açıkladığı rapora göre Alibaba’nın 72 milyar $ geliri bulunmakta. Aynı rapora göre şirkette 117.600 çalışan bulunmakta.

Kurulduğu ilk senelerde kâr bile elde edemeyen bir site olan Alibaba, Jack Ma’nın çalışkanlığı ve kararlılığı sayesinde bugün dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden birisi oldu.

Jack Ma’nın Özel Hayatı

Dünyanın en çok tercih edilen e-ticaret sitelerinden birinin sahibi olan Jack Ma’nın biri erkek biri kız olmak üzere 2 kardeşi bulunmaktadır. Üniversite zamanlarında tanıştığı Cathy Zhang ile evlenen Jack Ma aynı zamanda 2 çocuk babası.

Siz Alibaba’yı kullanıyor musunuz? Aşağıda bulunan yorum bölümüne Alibaba ve Jack Ma ile ilgili düşüncelerinizi yazabilirsiniz.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)