Tarihteki önemli kadınlardan biri olan Terken Hatunun adıdır. Anlamı hükümdarlık yetki ve hukukuna sahip hatun anlamına gelir.
“Terken”, hükümdarlık yetki ve hukukuna sahip hatun anlamına gelen bir unvandır.
Terken genelde “hatun” kelimesiyle birlikte (terken hatun) kullanılmış olup Arapça kaynaklardaki imlâsı (تركان) dolayısıyla “türkân hatun” şeklinde okunuşu yaygındır. Terkenin diğer bir anlamını ise “itaat edilen kişi” anlamını taşır.
İnce fikirli , romantizme düşkün ve zariftirler. Dost canlısı oldukları için arkadaş edinmede sıkıntı çekmezler. Güzel konuşurlar.Maddiyattan ziyade maneviyata önem verirler. Eleştirmekten ve eleştirilmekten kesinlikle hoşlanmazlar. Aşkı severler ve kalpleri herkese açıktır. keyiflerine çok düşkünlerdir, gezmeyi, eğlenmeyi çok severler.
Olumlu yönleri
Sakin, sessiz, merhametli, yumuşak başlı, yoğun duygulara sahip, gizemli, yaratıcı, şefkatli, hassas, yalnızlığı seven, uyumlu, empati kuran, Fedakar, hayal gücü yüksek, inancı yüksek, esnek, romantik
Olumsuz yönleri
Beklenmedik kararlar alan, öngörülemeyen, marjinal, duygusal olmayan, sabit fikirli
Fiziksel özellikleri
Geniş omuzlu, gamzeli, kalın dudaklı,yuvarlak ve koyu renkli gözler, yüz hatları orantılı ve zariftir, kalın telli ve dalgalı saçlar, belirgin elmacık kemikleri, köşeli çene, tatlı bir gülümseye sahip, alın yapısı düz ve geniş , kemerli burun sahiptir. Ses tonu kalındır.
Terken İsminin Harf Analizi
Kişiye Terken ismiyle hitap ettiğimiz zaman harflerin titreşimleri hem toplumda hem de hitap ettiğimiz kişide kişiliğine ait anlamalar yüklemektedir.
T : Duygularını zor açabilen birini akılda uyandırır
E : Sıkıntılardan kurtulmak için mücadele etmeyi çağrıştırır
R : Tereddütlü birini çağrıştırır
K : Başarılı, unvan sahibi çağrışımda bulundurur
E : Sıkıntılardan kurtulmak için mücadele etmeyi çağrıştırır
N : Sağduyulu bir özelliğe sahip olduğunu çağrıştırır
Terken adını taşıyan insanlar cazibeleri ve kibar tavırlarıyla ilgi odağı olurlar. Bir durum karşısında sezgileriyle hareket eder ve güçlü sezgileri sayesinde, insanlara ne şekilde tavır sergileyeceğini bilir. Fazla konuşmazlar fakat sadece önemli konularda konuşmayı tercih ederler.
Özel hayatlarını göz önünde yaşamazlar ve partnerlerine karşı ilgilidirler. Sevdiği insana karşı çok tutkulu ve hislidir. Ona hayatındaki tüm güzellikleri sunar ve onu yaşamının merkezine koyar. Aşkı, çok derin yaşar.
[…] Terken Hatun’un yaşadığı çağ, her biri birbirinden güçlü ve renkli aktörleri ile adeta altın çağdır. Vezir Nizamül mülk, İmam-ı Gazzali, Ömer Hayyam, Hasan Sabbah’ın sahne aldığı çağ; olabildiğince zengin ama o ölçüle kanlı ve entrikalarla kaplı idi. Bu altın çağda neredeyse hükümdarla eşit yetkilere sahip Terken Hatun, siyasetin hep kalbinde idi.Karahanlı Hükümdarının kızı olduğu için, hükümranlık genini doğmadan karakterinde taşıyordu. […]