Son Dakika Haberler

Uyanış Büyük Selçuklu 26. bölüm fragmanı

Uyanış Büyük Selçuklu 26. bölüm fragmanı
Okunma : Yorum Yap

Uyanış Büyük Selçuklu 26. bölüm fragmanı… TRT 1’in yeni dizisi olan Uyanış Büyük Selçuklu dizisi ilk bölümüyle büyük ilgi gördü. Dizinin çekim sahneleri  izleyiciler tarafından çok beğenildi. Diziseverler, Uyanış Büyük Selçuklu dizisinin 26. bölüm fragmanını merak etmeye başladı. İşte Uyanış Büyük Selçuklu 26.bölüm fragmanı

UYANIŞ BÜYÜK SELÇUKLU 26.BÖLÜM FRAGMANI

Fragman yayınlanır yayınlanmaz haber güncellenecektir.

uyanis uyuk selcuklu yeni bolum fragmani s Habernet

SULTAN MELİKŞAH KİMDİR?

Melikşah veya unvanlarıyla Ebü’l-Feth Celâlü’d-devle ve’d-dîn Muizzü’d-dünyâ ve’d-dîn Kasîmü emîri’l-mü’minîn Melikşâh b. Alparslan). Büyük Selçuklu Devleti Hükümdarı Sultan Melikşah, 16 Ağustos 1055’te doğmuş, 19 Kasım 1092 tarihinde vefat etmiştir.

Hükümdarlık döneminde (1072-1092) Büyük Selçuklu Devleti en geniş sınırlarına ulaştı. Sınırlar Anadolu’dan Umman’a Kafkaslar’dan Hindistan önlerine uzandı (10.000.000 km2). Melikşah’tan sonra Selçuklular eski gücüne kavuşamadı. Devrin en önemli kişileri arasında Ömer Hayyam bilim ve Nizamülmülk siyaset dalında bulunur.

SULTAN OLMADAN ÖNCE

Melikşah, 16 Ağustos 1055 pazar günü doğmuştur. Çocukluğu İsfahan ve civarında geçmiştir. Babası Alparslan, kabiliyeti ve cesareti ile dikkati çeken Melikşah ile yakından ilgilendi. Melikşah uzun boylu, biraz şişmanca ve beyaz tenli olarak tasvir edilmiştir.

Melikşah babası ile birlikte küçük yaşta Gürcistan seferine katıldı. Aynı yılda Karahanlılar Han’ının kızı Terken Hatun ile evlendirildi. Alparslan 1066 tarihinde Melikşah’ı veliaht tayin etti ve “ikta (veya timar)” olarak İsfahan şehri verildi.

1071’de babası Alparslan ile Suriye’ye sefere çıktı. Babası Bizans İmparatoru Romen Diyojen’in Anadolu’da ilerleyişini durdurmak için kuzeye yöneldi (ve Malazgirt Meydan Muharebesi’ni yaptı). Melikşah bu sırada Suriye’de Halep’te kaldı. 1072’de yine babası Karahanlılara karşı bir sefer yapmakta iken onunla birlikteydi. Babası bu seferdeyken esir aldığı bir Karahanlı kale komutanı olan Yusuf Harzemi tarafından şehit edildi.

MELİKŞAH’IN EŞİ TERKEN HATUN KİMDİR?

Terken Hatun veya Celâliye Hatun, Selçuklu Devleti’nin hükümdarı Melikşah’ın eşi ve I. Mahmud’un annesi. Gerçek adı bilinmeyen Terken Hatun’un babası, Batı Karahanlıların kurucusu İbrahim Tamgaç Han’dır. 1064 veya 1068 yılında Sultan Melikşah ile evlenmiştir.

dd s Habernet

TARİHTEKİ EN GÜÇLÜ KADINLARDAN BİRİ TERKEN HATUN

Selçuklu hükümdarı Melikşah’ın (1072 – 1092) eşi Terken Hatun. Bir Karahanlı kızı olan Terken Hatun o kadar hırslıdır ki, kendinden doğan çocuğunu tahta çıkarabilmek için kocasıyla vezir Nizam-ül Mülk’ün arasını açmış, çünkü Nizam-ül Mülk diğer veliaht Berkyaruk’u destekliyordu. Melikşah Bağdat’a giderken Nizam-ül Mülk de onu takip ediyordu. Yolculuk sırasında Nizam-ül Mülk, Batınîler tarafından katledildi (1092). Sultan Melikşah da Bağdat’ta iken, Halife Muktedî ile halifelik veliahtının kim olacağı konusunda bir anlaşmazlık yaşamış ve 19 Kasım 1092’de zehirlenerek öldürülmüştü. Bu iki ölümde iktidar hırsıyla 4 yaşındaki oğlu Mahmud’u tahta geçirmek isteyen Terken Hatun’un etkili olduğu şüphesi kendisini hissettirmektedir.

Terken Hatun kimdir?
Terken Hatun minyatürü

“Terken”, hükümdarlık yetki ve hukukuna sahip hatun anlamına gelen bir unvandır.

Terken Hatun’un yaşadığı çağ, her biri birbirinden güçlü ve renkli aktörleri ile adeta altın çağdır. Vezir Nizamül mülk, İmam-ı Gazzali, Ömer Hayyam, Hasan Sabbah’ın sahne aldığı çağ; olabildiğince zengin ama o ölçüle kanlı ve entrikalarla kaplı idi. Bu altın çağda neredeyse hükümdarla eşit yetkilere sahip Terken Hatun, siyasetin hep kalbinde idi.Karahanlı Hükümdarının kızı olduğu için, hükümranlık genini doğmadan karakterinde taşıyordu.

Alparslan’ın oğlu Melikşah ile evlilik tarihini İbnü’l –Esir 1064 olarak verir. Terken Hatun’un Melikşah’tan üç erkek bir kız çocuğu olur. Kaynaklarda kızı Mah-Melek Hatun’a talip olan Halife’nin,vezirini istemek için gönderdiğinde. Melikşah veziri, Terken Hatun’a gönderir. Yüklü bir mihr isteyen Terken, Halifenin başka eşi ve cariyesi olmaması koşuluyla kızını verebileceğini bildirir. Böylece bin sene evvel, tek eşliliği hayata geçirmiştir. Hayatı, ünlü devlet adamı Nizamülmülk ile mücadele içinde geçmiş.

Doğum tarihi: 1055, Karahanlılar
Ölüm tarihi ve yeri: 1094, İsfahan, İran
Eş: I. Melikşah (e. 1064)
Ebeveynler: Böritigin
Çocuklar: I. Mahmud
Evler: Karahanlılar, Selçuklu Hanedanı

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)